Sezon Pszczelarski 2011
admin, 04.04.2011 , kategoria: Ceny MioduWraz z początkiem wiosny zaczyna się sezon pszczelarski. Owady opuszczają ule i wyruszają po nektar. Choć w Polsce liczba pszczelich rodzin wzrasta, to producenci miodu mają też problemy. Niepokoi ich zwłaszcza wysoka cena cukru i stosowanie środków chemicznych w rolnictwie.
Choć sezon pszczelarski trwa od kwietnia do września, praca w pasiece trwa cały rok. Zimą pszczoły trzeba dokarmiać. Wtedy potrzebują więcej energii, by wytworzyć w ulu ciepło. Na jeden ul, w którym mieści się nawet siedemdziesięciotysięczny rój, zużywa się dwanaście kilogramów cukru. I to właśnie jego cena jest jednym z tegorocznych problemów pszczelarzy. Jak mówi Wacław Dudziński - Jeżeli ta cena się nie unormuje i będzie cena taka, jak się teraz utrzymuje – te 5 złotych, czy 5,50 to po prostu miód na pewno będzie droższy.
Sen z powiek pszczelarzom spędza też import tańszego miodu z Chin, a także choroby pszczół. Jednak w ostatnich latach w Podlaskiem, jak i w całej Polsce, pszczoły mają się dobrze. Dzięki temu, że krajowi rolnicy wciąż jeszcze nie stosują powszechnie zabójczych dla pszczół pestycydów i genetycznie modyfikowanych upraw. - Póki pilnujemy niedopuszczenia ciężkiej chemii do masowego stosowania, to mamy taką sytuację, że populacja pszczół wzrasta, nie ma masowego ginięcia pszczół – powiedział Tadeusz Sabat, prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego. Coraz częściej zdarzają się jednak na Dolnym Śląsku i w Wielkopolsce.
W kraju jest teraz około miliona dwustu tysięcy pszczelich rodzin. W województwie podlaskim niewiele ponad dwadzieścia pięć tysięcy.
Magdalena Pietruczak, Obiektyw
5 kwi 2011 o 1:26
[...] Sezon Pszczelarski 2011 Categories: POLSKIE PSZCZOŁY [...]